2012. 10. 15.

Vietnamses Jackfruits by Nguyen Hung

As a tropical country, Vietnam is a kingdom of fruits. One who first comes to the country will be amazed at the countless number of colorful fruits sold at a very reasonable price in every street and market all year round. Although Southern Vietnam is the largest fruit granary of the whole country, since the region’s weather is warm with long hours of sunshine, high average temperature and humidity year round, fruits in the North side come with distinctive tastes. One of the most popular fruits is jackfruit.
Là đt nước nhit đi, Vit Nam là x s ca các loi hoa qu. Nếu bn ln đu đến đây hn s rt ngc nhiên bi vô s các loi hoa qu đ màu sc được bán khá r trên ph và ch quanh năm. Mc dù min Nam là va hoa qu ln nht c nước do khí hu m nóng và nng nhiu cùng vi đ m cao, nhưng hoa qu min Bc li mang hương v đc trưng riêng. Loi qu ph biến nht là qu mít.
Jackfruit is a native Asian fruit, where it is considered a delicacy. It came originally from India, before reaching Viet Nam. Jackfruits come in many shapes and sizes, although generally they are oblong or pear shaped. They can grow to 90 cm long and can weigh up to 44 kg. The name Jack is believed to be a Portuguese mispronunciation of a Malay word “round”. Jackfruits have a thick pale green rind with thousands of sharp hexagonal spines similar to Durians. The fruits grow on every part of the tree: the trunk, branches, and even on the roots. The meat of the pulp covers a large brown pit. When ripe, the meat is very sweet; it contains a lot of sugar and calories. The pit can be boiled and eaten as well.  Jackfruits are planted densely in the Mekong Delta Region. In the south, the Jackfruit harvest season is around March to June. There are several species of jackfruits in Viet Nam, divided into two main groups: dry jackfruits with dry and crunchy flesh, and wet jackfruits with softer flesh and a lot of juice.
Mít là loi qu bn đa châu Á, đây là loi qu được coi là mt th ca ngon. Mít có ngun gc t n Đ, trước khi được trng Vit Nam. Qu mít đa dng v kích thước và hình dng, nhưng thường là hình thuôn hoc hình qu lê. Chúng có th dài đến 90cm và nng 44kg. Cái tên Jack có th bt ngun t vic người B Đào Nha phát âm sai t tròn trong tiếng Mã Lai. Qu mít có lp v màu xanh dày vi hàng ngàn cái gai nhn hình lc giác ging như qu su riêng. Qu có th mc t mi phn ca cây: thân, nhánh hay thm chí gc. Phn tht qu ca múi bao bc ht qu. Khi chin, múi mít rt ngt, cha nhiu đường và calo. Ht mít có th luc và ăn khá ngon. Mít được trng nhiu vùng đng bng châu th sông Mekong. min Nam, mít được thu hoach tm tháng 3 đến tháng 6. Có vài ging mít Vit Nam, chia làm 2 loi chính: mít dai vi múi mít khô và cng hơn trong khi mít mt thì ướt, mm hơn và có nhiu mt.
People can use jackfruit as salad. At the heart of the salad is young, unripe jackfruit. The flesh of the young jackfruit is tender and mild in flavor. Young jackfruit is sold both canned and frozen. However, if you use the frozen type, you will need to boil it for a bit. After being washed and well drained, the jackfruit is stir fried for a few moments before it’s tossed with shrimp, pork and several herbs like Vietnamese Cilantro. The salad is then topped with fried shallots, crushed peanuts and accompanied with dipping sauce. It’s best served with crispy rice crackers flecked with black sesame seeds.
Người ta còn chế biến mít làm salad vi nguyên liu chính là mít non.  Mít non mm và có v thanh. Mít non được bán dưới dng đóng hp hoc đông lnh. Tuy nhiên nếu dùng dưới dng đông lnh, bn cn luc qua. Sau khi được ra sch và đ khô, mít được chiên nóng mt chút trước khi được trn vi tôm, tht lơn và vài loi rau thơm như rau răm. Gi mít được rc trên vi hành khô và lc rang giã nh chm vi nước chm. Gi mít ăn ngon nht cùng vi bánh đa vng.
A particular smoothie is flavored with jackfruit. The secret ingredient though is the green beans, which provide a creamy and consistent texture. The fresh ripe fruit gives a natural sweetness to the smoothie, which is enhanced by the addition of condensed milk and ice cream. Here is the direction to make a good one.
-          Remove and discard the stones from the jackfruit segments.
-          Use a blender, combine all the ingredients (except mint) until very smooth.
-          Pour into 4 tall glasses. Garnish with fresh mint leaves.
-          Decorate with an umbrella and bubble tea fat straw.
Mt loi sinh t được ưa thích là sinh t mít. Bí mt ca món này là đu xanh, cái s làm cho sinh t mn và đc. Múi mít chín làm lên v ngt ca sinh t, sau đó làm ngt thêm vi sa và kem. Đây là cách đ làm mt cc sinh t ngon:
-         B ht
-          Xay mn các nguyên liu, tr bc hà
-          Rót vào bn cái cc cao, đim thêm là bc hà tươi
 Trang trí vi ng hút hình ô.

댓글 없음:

댓글 쓰기