The delicious fruit that I like most is the fruit of Rambutan.
The Rambutan Tree is a medium-sized tropical tree that can grow to heights of up to 20 meters. While they are popular garden trees, Rambutan trees do best on organically rich, deep soils on hilly terrain as they need good drainage. Rambutan trees bear fruit twice a year, once in the late fall and again late spring. Grown from seed, Rambutan trees can take between 5 to 6 years to bear fruit, while budded trees may fruit after 2 to 3 years, with optimum production in 8 to 10 years.
ၾကက္ေမာက္ပင္သည္အလတ္စားအရြယ္အပူပိုင္းေဒသေပါက္ပင္ ျဖစ္ၿပီး ၂၀မီတာအထိ ျမင့္တက္ေပါက္ေရာက္ပါတယ္။ဒီအပင္ဟာ လူၾကိဳက္မ်ားတဲ့ ဥယ်ာဥ္သီးႏွံျဖစ္ၿပီး ေျမၾသဇာေကာင္းတဲ့ ေတာင္ေပၚေျမေနရာ ေရစီးေရလာ ေကာင္းတဲ့ေနရာမ်ိဳးမွာဆိုရင္အေကာင္းဆံုး ရွင္သန္ေပါက္ေရာက္ပါတယ္။
တစ္ႏွစ္ကို ေဆာင္းဦးပိုင္းနဲ႔ ေႏြေႏွာင္းပိုင္းေတြမွာ ႏွစ္ၾကိမ္သီးၿပီးအေစ့ကေနစိုက္ပ်ိဳးၾကပါတယ္။ အသီးစသီးဖို႔ ၾကက္ေမာက္ပင္တစ္ပင္ဟာ ၅ႏွစ္ကေန ၆ႏွစ္ေလာက္ အခ်ိန္ယူရၿပီး အထြက္အေကာင္းဆံုးအခ်ိန္ေတြကေတာ့ ၈ႏွစ္သားကေန ၁၀ႏွစ္သားကာလျဖစ္ပါတယ္။ အဖူးဖူးေနတဲ့ အပင္ေတြဆိုရင္ ၂ႏွစ္ကေန ၃ႏွစ္အတြင္း အသီးသီးႏိုင္ပါတယ္။
Although this tree is not native species of our country, most of Myanmar people like this fruit and grow a large range within the country. In April and Spetember, there will be street vendors selling the brunches of rambutan fruits along the streets. We call this fruit "Kyeit Mauk".
ၾကက္ေမာက္ပင္ဟာ က်ေနာ္တို႔တိုင္းျပည္ရဲ႕ မ်ိဳးရင္းေတာ့မဟုတ္ပါဘူး။ ျမန္မာလူမ်ိဳးအမ်ားစုကေတာ့ ၾကက္ေမာက္သီးကို ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကၿပီး ႏိုင္ငံတြင္းမွာ က်ယ္ျပန္႔စြာ စိုက္ပ်ိဳးၾကပါတယ္။ ဧၿပီနဲ႔ စက္တင္ဘာလ မွာဆိုရင္ ၾကက္ေမာက္သီးအခိုင္ေတြကို လမ္းေဘးေစ်းသည္ေတြဟာလမ္းေတြတေလွ်ာက္ေရာင္းေနၾကပါၿပီ။ က်ေနာ္တို႔အေခၚကေတာ့ ၾကက္ေမာက္သီးပါ။
Rambutan fruit is juicy and delicious with a pleasant flavor and aroma. Fruit is a good source of sugar and hence sweet in taste. It is rich in Vitamin C and other vitamins and minerals. Rambutan fruit can be used as a fresh dessert fruit or can be processed into different items like dried fruit pulp, jams, jelly, fruit concentrates.
ၾကက္ေမာက္သီးဟာ အရည္ရြမ္းတယ္။ ႏွစ္လိုဖြယ္ရနံ႔နဲ႔ အရသာရွိပါတယ္။ သၾကားဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့ အသီးအႏွံ ျဖစ္လို႔ အရသာဟာ ခ်ိဳပါတယ္။ ဗီတာမင္ စီ ဓာတ္နဲ႔ အျခားဗီတာမင္နဲ႔ သတၲဳဓာတ္ေတြ ေပါမ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။ ၾကက္ေမာက္သီးကို လတ္ဆတ္တဲ့ အခ်ိဳတည္းတဲ့ အသီးအေနနဲ႔ေရာ အသီးအဖတ္ေတြကို ယိုထိုးၿပီး သံုးေဆာင္သလို ဂ်ယ္လီနဲ႔ သစ္သီးအႏွစ္ေတြကဲ့သို႔ေသာ အမ်ိဳးမ်ိဳးေသာပံုစံေတြနဲ႔ စီမံႏိုင္ပါတယ္။
댓글 없음:
댓글 쓰기