As a tropical country, Vietnam is a kingdom of fruits. One who first comes to the country will be amazed at the countless number of colorful fruits sold at a very reasonable price in every street and market all year round. Although Southern Vietnam is the largest fruit granary of the whole country, since the region’s weather is warm with long hours of sunshine, high average temperature and humidity year round, fruits in the North side come with distinctive tastes. One of the most popular fruits is jackfruit.


Mít là loại quả bản địa ở châu Á, đây là loại quả được coi là một thứ của ngon. Mít có nguồn gốc từ Ấn Độ, trước khi được trồng ở Việt Nam. Quả mít đa dạng về kích thước và hình dạng, nhưng thường là hình thuôn hoặc hình quả lê. Chúng có thể dài đến 90cm và nặng 44kg. Cái tên Jack có thể bắt nguồn từ việc người Bồ Đào Nha phát âm sai từ tròn trong tiếng Mã Lai. Quả mít có lớp vỏ màu xanh dày với hàng ngàn cái gai nhọn hình lục giác giống như quả sầu riêng. Quả có thể mọc từ mọi phần của cây: thân, nhánh hay thậm chí ở gốc. Phần thịt quả của múi bao bọc hột quả. Khi chin, múi mít rất ngọt, chứa nhiều đường và calo. Hạt mít có thể luộc và ăn khá ngon. Mít được trồng nhiều ở vùng đồng bằng châu thổ sông Mekong. Ở miền Nam, mít được thu hoach tầm tháng 3 đến tháng 6. Có vài giống mít ở Việt Nam, chia làm 2 loại chính: mít dai với múi mít khô và cứng hơn trong khi mít mật thì ướt, mềm hơn và có nhiều mật.
People can use jackfruit as salad. At the heart of the salad is young, unripe jackfruit. The flesh of the young jackfruit is tender and mild in flavor. Young jackfruit is sold both canned and frozen. However, if you use the frozen type, you will need to boil it for a bit. After being washed and well drained, the jackfruit is stir fried for a few moments before it’s tossed with shrimp, pork and several herbs like Vietnamese Cilantro. The salad is then topped with fried shallots, crushed peanuts and accompanied with dipping sauce. It’s best served with crispy rice crackers flecked with black sesame seeds.

A particular smoothie is flavored with jackfruit. The secret ingredient though is the green beans, which provide a creamy and consistent texture. The fresh ripe fruit gives a natural sweetness to the smoothie, which is enhanced by the addition of condensed milk and ice cream. Here is the direction to make a good one.
- Remove and discard the stones from the jackfruit segments.
- Use a blender, combine all the ingredients (except mint) until very smooth.
- Pour into 4 tall glasses. Garnish with fresh mint leaves.
- Decorate with an umbrella and bubble tea fat straw.

- Bỏ hột
- Xay mịn các nguyên liệu, trừ bạc hà
- Rót vào bốn cái cốc cao, điểm thêm là bạc hà tươi
Trang trí với ống hút hình ô.
댓글 없음:
댓글 쓰기