As a tropical country, Vietnam is a kingdom of fruits. One who first comes to the country will be amazed at the countless number of colorful fruits sold at a very reasonable price in every street and market all year round. Although Southern Vietnam is the largest fruit granary of the whole country, since the region’s weather is warm with long hours of sunshine, high average temperature and humidity year round, fruits in the North side come with distinctive tastes. One of the most popular fruits is jackfruit.
Là đất nước nhiệt đới, Việt Nam là xứ sở của các loại hoa quả. Nếu bạn lần đầu đến đây hẳn sẽ rất ngạc nhiên bởi vô số các loại hoa quả đủ màu sắc được bán khá rẻ trên phố và ở chợ quanh năm. Mặc dù miền Nam là vựa hoa quả lớn nhất cả nước do khí hậu ấm nóng và nắng nhiều cùng với độ ẩm cao, nhưng hoa quả ở miền Bắc lại mang hương vị đặc trưng riêng. Loại quả phổ biến nhất là quả mít.
Jackfruit is a native Asian fruit, where it is considered a delicacy. It came originally from India, before reaching Viet Nam. Jackfruits come in many shapes and sizes, although generally they are oblong or pear shaped. They can grow to 90 cm long and can weigh up to 44 kg. The name Jack is believed to be a Portuguese mispronunciation of a Malay word “round”. Jackfruits have a thick pale green rind with thousands of sharp hexagonal spines similar to Durians. The fruits grow on every part of the tree: the trunk, branches, and even on the roots. The meat of the pulp covers a large brown pit. When ripe, the meat is very sweet; it contains a lot of sugar and calories. The pit can be boiled and eaten as well. Jackfruits are planted densely in the Mekong Delta Region. In the south, the Jackfruit harvest season is around March to June. There are several species of jackfruits in Viet Nam, divided into two main groups: dry jackfruits with dry and crunchy flesh, and wet jackfruits with softer flesh and a lot of juice.
Mít là loại quả bản địa ở châu Á, đây là loại quả được coi là một thứ của ngon. Mít có nguồn gốc từ Ấn Độ, trước khi được trồng ở Việt Nam. Quả mít đa dạng về kích thước và hình dạng, nhưng thường là hình thuôn hoặc hình quả lê. Chúng có thể dài đến 90cm và nặng 44kg. Cái tên Jack có thể bắt nguồn từ việc người Bồ Đào Nha phát âm sai từ tròn trong tiếng Mã Lai. Quả mít có lớp vỏ màu xanh dày với hàng ngàn cái gai nhọn hình lục giác giống như quả sầu riêng. Quả có thể mọc từ mọi phần của cây: thân, nhánh hay thậm chí ở gốc. Phần thịt quả của múi bao bọc hột quả. Khi chin, múi mít rất ngọt, chứa nhiều đường và calo. Hạt mít có thể luộc và ăn khá ngon. Mít được trồng nhiều ở vùng đồng bằng châu thổ sông Mekong. Ở miền Nam, mít được thu hoach tầm tháng 3 đến tháng 6. Có vài giống mít ở Việt Nam, chia làm 2 loại chính: mít dai với múi mít khô và cứng hơn trong khi mít mật thì ướt, mềm hơn và có nhiều mật.
People can use jackfruit as salad. At the heart of the salad is young, unripe jackfruit. The flesh of the young jackfruit is tender and mild in flavor. Young jackfruit is sold both canned and frozen. However, if you use the frozen type, you will need to boil it for a bit. After being washed and well drained, the jackfruit is stir fried for a few moments before it’s tossed with shrimp, pork and several herbs like Vietnamese Cilantro. The salad is then topped with fried shallots, crushed peanuts and accompanied with dipping sauce. It’s best served with crispy rice crackers flecked with black sesame seeds.
Người ta còn chế biến mít làm salad với nguyên liệu chính là mít non. Mít non mềm và có vị thanh. Mít non được bán dưới dạng đóng hộp hoặc đông lạnh. Tuy nhiên nếu dùng dưới dạng đông lạnh, bạn cần luộc qua. Sau khi được rửa sạch và để khô, mít được chiên nóng một chút trước khi được trộn với tôm, thịt lơn và vài loại rau thơm như rau răm. Gỏi mít được rắc ở trên với hành khô và lạc rang giã nhỏ chấm với nước chấm. Gỏi mít ăn ngon nhất cùng với bánh đa vừng.
A particular smoothie is flavored with jackfruit. The secret ingredient though is the green beans, which provide a creamy and consistent texture. The fresh ripe fruit gives a natural sweetness to the smoothie, which is enhanced by the addition of condensed milk and ice cream. Here is the direction to make a good one.
- Remove and discard the stones from the jackfruit segments.
- Use a blender, combine all the ingredients (except mint) until very smooth.
- Pour into 4 tall glasses. Garnish with fresh mint leaves.
- Decorate with an umbrella and bubble tea fat straw.
Một loại sinh tố được ưa thích là sinh tố mít. Bí mật của món này là ở đậu xanh, cái sẽ làm cho sinh tố mịn và đặc. Múi mít chín làm lên vị ngọt của sinh tố, sau đó làm ngọt thêm với sữa và kem. Đây là cách để làm một cốc sinh tố ngon:
- Bỏ hột
- Xay mịn các nguyên liệu, trừ bạc hà
- Rót vào bốn cái cốc cao, điểm thêm là bạc hà tươi
Trang trí với ống hút hình ô.
댓글 없음:
댓글 쓰기